Željko Kerleta

Željko Kerleta je beogradski arhitekta čija je strast prema muzici prerasla iz hobija u drugu profesiju. Od kolekcionara postao je radio i klupski DJ i producent. Od 1996. godine vodi svoju radio emisiju The Return Of Gagarin (trenutno na Studiju B). DJisao je u mnogim klubovima u Londonu, Francuskoj, Nemačkoj, Slovačkoj, Sloveniji, Crnoj Gori i Srbiji.

Godine 1999. Osnovao je izdavačku kuću Cosmic Sounds na kojoj uglavnom promoviše istočnoevropski Jazz i Downtempo / Nu Jazz. Osim reizdavanja nekih zaboravljenih rariteta podržava i novu produkciju orijentisanu ka jazzu ili klupskoj muzici a takođe je objavio i svoj album i napravio nekoliko remiksa za druge etikete. Njegova muzika je korišćena na mnogim kompilacija, TV emisijama i reklamama.

Glavni rani uticaji na formiranje njegovog ukusa nakon Blues i Rock godina bili su soul, funk i disko a kasnije jazz, fusion, brazilska, latino, afro muzika. U Londonu je boravio od 1988-2006. godine i tamo otkrio jaku jazz dance scenu koja mu je i dalje “forte” ali njegov DJ set može biti prilično eklektičan, od spiritualnog i modal jazza kroz divlji Jazz Dance, Latin i Fusion, preko Soul i Funka sve do diska iz 70ih i 80ih.

Pored izdavaštva, radija i DJinga bavi se povremeno i promoterstvom. Bio je muzički selektor BELEFa 2008-2009 godine a takodje je zaslužan i za mnoge druge koncerte i DJ gostovanja.