LP Duo

Pijanisti Sonja Lončar i Andrija Pavlović nastupaju zajedno kao LP Duo od 2004. godine i jedan su od naših najuspešnijih ansambala.

Nakon završenih osnovnih studija klavira i postdiplomskih studija klavirskog dua na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, završili su master i Konzertexamen (KEX) studije, sa najvišim ocenama naVisokoj školi za muziku i pozorište Roštok(Nemačka) u klasi prof. Hans-Petera i Folkera Štencla.

Kao solisti ili članovi klavirskog dua do sada su osvojili više od 30 nagrada na internacionalnim takmičenjima.

Dobitnici su prve i specijalne nagrade na 11. Internacionalnom takmičenju savremene kamerne muzike u Krakovu (Poljska), i ukupno tri nagrade na Internacionalnom takmičenju Chopin Roma u Rimu (Italija) u kategoriji klavirskih dua.

U 2011. godini dodeljena im je nagrada „za najveću individualnost“ na Internacionalnom takmičenju klavirskih dua u Bialistoku (Poljska).

Kao jedini duo u istoriji Balkana, posle nekoliko rundi kvalifikacija u kojima je učestvovalo više od 100 dua iz celog sveta, plasirali su se među 8 najboljih svetskih dua i nastupili u finalu najvećeg svetskog takmičenja Dranoff Miami Two Pianos u Majamiju (Florida), gde su održali 5 resitala (Clarke Recital Hall-Univerzitet, Majami).

U 2009. godini dodeljena im je nagrada Grada Beograda za stvaralaštvo mladih, kao i godišnja nagrada Udruženja muzičkih umetnika Srbije (UMUS) za najbolje mlade umetnike.

U junu 2010. godine, uručena im je nagrada Bryno Frey Stiftung Landes -akademie Ochsenhausen u pokrajini Baden-Virtenberg u Nemačkoj, za izuzetne postignute uspehe  uprethodnoj godini. Značaj ove nagrade je utoliko veći jer se uglavnom dodeljuje samo nemačkim državljanima.

Do sad su više puta nastupali i održali uspešne koncertne turneje u Srbiji, Holandiji, Finskoj, Danskoj, Švajcarskoj, Nemačkoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Makedoniji, San Marinu, Poljskoj, Italiji, Mađarskoj, Bosni i Hercegovini, SAD kao i na festivalima: BEMUS, BELEF, Beograd/Ljubljana express, Noć muzeja (Budimpešta), Međunarodna tribina kompozitora, Muzičko Biennale Zagreb, Minimal art festivalCulemborg (Holandija), Festival klavirskih dua Byalistok (Poljska), TodaysArt Festival Hag (Holandija), Sarajevska zima, Dani makedonske muzike, Novembar Music Festival Den Bosch (Holandija), Canto Ostinato XXL Amsterdam (Holandija), itd.

Takođe su održali i humanitarni koncert za UNICEF u Nemačkoj.
Nastupali su sa Simfonijskim orkestrom RTS-a, Beogradskom filharmonijom, BGO „Dušan Skovran“ i  Gudačkim orkestrom Isidore Žebeljan.
Do sada su premijerno izveli više od 30 dela domaćih i inostranih kompozitora savremene muzike. Neka od ovih izvođenja bile su svetske premijere i mnoge od ovih kompozicija njima su posvećene.

Krajem 2009. godine u Hrvatskoj je izašao CD sa delima kompozitora Ivane Stefanović i Iva Josipovića u izdanju HDS-a Zagreb i Jugokoncerta Beograd, na kojem su LP Duo izveli i snimili kompoziciju „Dernek“ Iva Josipovića.
U aprilu 2012. pojavio se njihov CD sa kompletnim delima za 2 klavira danskog kompozitora Kima Helvega u izdanju izdavačke kućeHelikon Records iz Kopenhagena.
Tokom 2013. godine izdali su CD pod nazivom Belgrade New Classics,  sa delima beogradskih kompozitora za 2 klavira.
Sonja Lončar i Andrija Pavlović redovno održavaju koncerte i masterklasove za klavirska dua u zemlji i inostranstvu i uspešno promovišu domaće savremeno stvaralaštvo.
Sonja Lončar je docent Fakulteta muzičke umetnosti već treću godinu, a Andrija Pavlović je od ove godine docent Nove Akademije u Beogradu.
Pored izvođačke delatnosti, LP Duo komponuju primenjenu muziku za pozorište, film, TV, plesne koreografije, itd.

Sajt: www.lpduo.com
Mail: pianoduolp@gmail.com